Pamflett: Radikalisering blant unge muslimer i Norge (2014)

Ekstremisme er på ingen måte forbeholdt én religiøs gruppe, men Minotenk har valgt å fokusere på utfordringen med radikalisering blant unge muslimer fordi vi mener vi har et prekært behov for mer kunnskap. Gjennom kunnskap og kompetanse kan vi demme oppunder uvitenhet og fremmedfrykt, stimulere til dialog og integrering, samt bidra til en mer effektiv forebygging. Ekstrem islamisme er et relativt nytt fenomen i norsk kontekst, mens høyre- og venstreekstreme har det norske samfunnet lengre erfaring med. Denne boken gir en enkel og oppdatert innføring i temaet radikalisering og voldelig ekstremisme med islamistisk fortegn, og noen verktøy til forebygging.

Denne boken er ment som en inspirasjon og kunnskapsheving for alle som jobber med unge – myndigheter, lærere og helsepersonell, like mye som foreldre og ungdommer – slik at man kan få noen verktøy til å identifisere og iverksette forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme, og bli bedre kjent med aktørene som allerede jobber på feltet.

Økt kunnskap gir større evne til å nyansere og sette inn mer målrettede tiltak til de få det gjelder, samtidig som vi jobber effektivt med inkludering for alle. Vi vet at mange unge, norske muslimer føler seg stigmatisert og mistenkeliggjort i det norske samfunnet, og vi mener det er viktig at vi klarer å skille mellom muslimer flest og de få individene som har ekstreme tendenser. Samtidig som vi jobber mot radikalisering, må vi også jobbe mot fordommer. Vi observerer hatefulle ytringer og handlinger mot muslimer eller personer med antatt muslimsk bakgrunn, og vi vet at fremmedgjøring og mangel på tilhørighet er sentrale faktorer i en radikaliseringsprosess, derfor blir en bred forebyggingsplattform så utrolig viktig.

Den transnasjonale virkeligheten mange unge lever i, særlig på internett, må tas på alvor. Vi må tørre å snakke mer åpent om de vanskelige temaene som ungdommer bekymrer seg for og tenker mye på, som internasjonale kriger og konflikter, som store deler av majoriteten kun har et upersonlig forhold til gjennom mediene. Ungdom har en utpreget rettferdighetssans som kan skape en destruktiv og fremmedgjørende frustrasjon hvis den ikke adresseres. Å underkommunisere global urettferdighet, undertrykking og skjeve maktforhold, vil gjøre det lettere for de aktørene som spiller på ungdoms rettferdighetssans å vinne oppslutning.

Vi sitter ikke på noen fasit, men vi ønsker å motivere til og tilrettelegge for at så mange som mulig kan være med å engasjere seg i det forebyggende arbeidet. Bare slik vil vi som samfunn lykkes.

Boken har vi delt inn i re deler: Årsak, Virkning, Løsning og Verktøy. Vi ville først gjengi noen av de mange og sammensatte årsakene som kan ligge til grunn før et individ starter en radikaliseringsprosess, og har valgt både et psykologisk og sosiologisk perspektiv. Under “Virkning” finner du noen eksempler på hvor radikaliserte mennesker kan finne meningsfeller og fellesskap, og hva slags handlinger det kan føre til. Derfra kan du lese videre til “Løsning”, hvor ressurspersoner gir noen råd om hvordan man kan tilnærme seg og jobbe med ungdom i faresonen. Til slutt gir vi deg noen verktøy, en liste over ord og begreper, samt symbolikk, som kan være tegn på at noen befinner seg i faresonen.

Foredrag og workshops

Kunne du tenke deg et foredrag eller workshop til din skoleklasse, ungdomsgruppe –klubb eller lignende om tematikken fra boken, så ta gjerne kontakt med oss.

Du kan lese mer om hvilke foredrag og workshops vi kan tilby her.