Ny bok om skam, ære, minoritetsmenn og inkludering

18

MARS, 2018

Boken «Kjære bror» er en antologi med 21 forfattere. Boken tar opp temaer som skam, ære, psykisk helse, seksualitet, tvangsekteskap, rasisme og fordommer. Alle disse temaene blir løftet frem og analysert gjennom minoritetsmannens univers, og fra hans perspektiv.

-Skribentene er langt fra enige om alt, og det viser mangfoldet i både er erfaringer, men også hvorfor det er på tide å snakke mer om minoritetsmannen som er blitt en enfoldig stereotyp i norsk offentlighet, sier redaktør Umar Ashraf.

Hans medredaktør, Linn W. Firdaous Nikkerud, legger til at boken er et feministisk prosjekt.

-Til tross for uengihetene, som er styrken i boken, er samtlige skribenter enige om at arbeidet mot negativ skam- og æreskultur, sosial kontroll, og alvorlig begrensning av unges frihet ikke bare er en kvinnekamp eller likestillingskamp, men også en antirasistisk kamp. Det har ikke alltid vært tilfelle i norsk offentlighet, sier hun.

Boken lanseres 5. april på hovedbiblioteket, og utgis hos Frekk forlag som et Minotenk-prosjekt.

Prosjekteier, og daglig leder i minoritetspolitisk tenketank Minotenk, Linda Noor er strålende fornøyd med bokens primære agenda.

-Selv om mange minoriteter kommer fra kulturer som er kollektivistiske, er det skremmende å se hvordan storsamfunnet og media til tider møter minoriteter med den samme kollektiviseringen av dem og deres bakgrunn. Det er spesielt minoritetsmannen som har blitt generalisert til å være bæreren av partriarkiet. Vi tar opp dette, og andre vanskelige temaer.

Ashraf legger til at boken sparker både nedover mot minoritetsmiljøene, men også oppover mot det norske systemet og mot politikken.

-Noen av skribentene deler sine egne erfaringer om hvordan skam og ære eksisterer, og hvordan tvangsekteskap og negativ sosial kontroll også rammer minoritetsmennene. Andre er opptatt av hvordan disse strukturene opprettholdes gjennom utenforskap i det norske samfunnet. Og noen kritiserer de rigide politiske strukturene som forsterker dette utenforskapet, som skaper et konstruert skille mellom minoritet og majoritet, sier han.

Nikkerud sier at den store bredden blant skribentene og deres bakgrunner gjør boken helt unik.

-Jeg er så umåtelig stolt av denne boken og dens innhold. Vi har vært vitne til en debatt som har snakket for og om minoritetsmenn, men ikke med dem. Antologien har fantastisk line-up av engasjerte stemmer som viser oss et større bilde. Deres egne historier, kunnskap og forståelse av fenomenet viser hvor feilslått den offentlige debatten har vært til tider i Norge. Denne boken er enestående og nytenkende, sier hun.

«Kjære bror» lanseres 5. april kl. 18.00 på Deichman Hovedbibliotek. Forfatterne i boken er: Umar Ashraf (red.), Linn W. Firdaous Nikkerud (red.), Noman Mubashir, Mina Adampour, Zeshan Shakar, Nina Bahar, Abdullah Alsabeehg, Navjot Sandhu, Mohamed Abdi, Michael Kohn, Maaz Ahmad, Usman Ali Khan, Anders Torp, Bikramdeep Singh Pannu, Sofia Rana, Abdirahman Hassan, Ali Chishti, Dara Goldar, Abraar Jibril, og Linda Noor. Forordet er skrevet av Monika Rosten.

En minoritetspolitisk tenketank som jobber med problemstillinger og utfordringer knyttet til det flerkulturelle Norge, og bidrar til økt kunnskap, forståelse og toleranse.

© 2018 Minotenk
Designet og utviklet av Ivar Simonsen

Sideoversikt

Hjem
Blog
Prosjekter
Foredrag og workshops
Publikasjoner
Om oss
Ansatte og Styret
Kontakt