Bok: Kjære bror (2018)

Med ‘Kjære bror’ ønsker vi å rette fokus på mennenes rolle i den skamløse bølgen. 

‘Kjære bror’ er et prosjekt  inspirert av dokotorgradsavhandlingen til Monika Rosten Nest siste stasjon, linje 2 – Sted, tilhørighet og unge voksne i Groruddalen (2015), (Sosialantropologisk institutt, Universitetet i Oslo).

Forskningsfunnene til Rosten viser at minoritetsjentene blir heiet frem av lærere, foreldre, venner og storsamfunnet i mye større grad enn minoritetsguttene, og at de derfor lykkes i større grad på utdannings- og karrierearenaen.

Negative stereotypier om innvandringsfamilier og minoritetsmenn i norske medier, og i offentlige debatter, preger identitetsdannelsen og tilhørighetsfølelsen til mange unge menn med minoritetsbakgrunn. De føler et utenforskap. De blir ofte sett på som problematiske og «undertrykkere», og som en motpol til en tidvis generalisering om den undertrykte minoritetsjenta.

Stereotypiene og de overdrevne kjønnsrollene forfølger minoritetsguttene, de blir sanksjonert som følge av fordommer, blant annet i skolesystemet, i arbeidslivet, og i boligmarkedet. Manglende tilhørighetsfølelse i det norske samfunnet resulterer i at mange sliter med frafall på videregående. Dette skaper ytterligere utenforskap, og gjør de unge mennene mer sårbare for å bli rekruttert til kriminalitet og voldelige miljøer.

Det er også viktig å motarbeide tendenser som vi har sett vokse frem blant unge gutter med minoritetsbakgrunn, som dyrker kvinnefiendtlige holdninger og et sjåvinistisk mannsideal. Trange kjønnsroller og tradisjonelle forventninger, ære/skam-tenkning, gruppepress og ekteskapspress, er også like alvorlig for gutter som for jenter. Det er til tross for dette vanskeligere for gutter å snakke åpent om det og oppsøke hjelp. Den offentlige diskursen fremhever også konsekvent jenter som tar «frigjøringskamper», samtidig som guttene som engasjerer seg i de samme sakene, får mindre oppmerksomhet og støtte.

Dette prosjektet har som formål å belyse guttenes stemme og rolle, i æres-, og skamkulturen. Gjennom å løfte frem både nye og kjente stemmer, skal vi fremme gode rollemodeller og holdninger.

Prosjektet har resultert i boken i Kjære bror som ble gitt ut våren 2018.

Boken ble tatt inn i innkjøpsordningen til Kulturrådet.

Om boken:

Mannsrollen er i krise. Det er større forventninger til ham enn noen gang. Minoritetsmannen er i tillegg i en skvis mellom stigmatisering i samfunnet og forventninger på hjemmebane. Det eksisterer en myte om at minoritetsmenn alene opprettholder æreskultur og utøver negativ sosial kontroll. Det finnes menn med et problematisk kvinnesyn, men mange unge menn er utsatt for negativ sosial kontroll. Det finnes et stigma om at guttene er prinser i sine egne hjem, men på skolen, i møte med offentligheten, og i mediene blir guttene jekket ned. De er motstykket til den undertrykte minoritetsjenten skal heies opp og frem. Bildet er mer nyansert.

Kjære bror er en antologi med 21 tekster skrevet av Umar Ashraf (red.) & Linn W. Firdaous Nikkerud (red.) Noman Mubashir, Mina Adampour, Zeshan Shakar, Nina Bahar, Abdullah Alsabeehg, Navjot Sandhu, Mohamed Abdi, Michael Kohn, Maaz Ahmed, Usman Ali Khan, Anders Torp, Bikramdeep Singh Pannu, Sofia Rana, Abdirahman Hassan, Ali Chishti, Dara Goldar, Abraar Jibril, og Linda Noor. Forord av Monika Rosten. Illustrasjoner av Fadi Abou Hassan Fadi ToOn.

Foredrag og workshops

Kunne du tenke deg et foredrag eller workshop til din skoleklasse, ungdomsgruppe –klubb eller lignende om tematikken fra boken, så ta gjerne kontakt med oss.

Du kan lese mer om hvilke foredrag og workshops vi kan tilby her.