“En vei ut?” – ærlighet, varme og de vanskelige samtalene

Tirsdag 20.august var det duket for boklansering av Haboon Hashi sin debutbok En vei ut? på Deichman Grunerløkka. Mange mennesker har kommet for å høre mer om boken, og stadig flere dukker opp i det forfatteren skal opp på scenen. Bunken med eksemplarene av En vei ut? blir fort mindre og mindre.
 
Haboon Hashi åpner med å dedikere boken til moren sin, som litt uvillig blir med opp på scenen. Kveldens første applaus til moren og datteren som har åpnet opp om sine tanker rundt vanskelige temaer. Vi (publikum) er allerede rørt.
 
I samtale med Ellen Reiss, forteller Haboon om prosessen og hvordan hun fikk ideen om å skrive bok. Det hele startet med mange ulike ideer men at hun alltid kom tilbake til gamle tekster hun hadde skrevet i dagbøkene sine. Hun var overrasket over hvor vondt hun hadde hatt det i de årene hvor hun slet. Depresjon, misstillit til alt rundt henne, manglende gudsglede og det at hun oppdaget at hun var skeiv – alt dette skrev hun om i dagbøkene. Hun forteller i samtalen at dette var ting hun visste var privat og tabu å snakke om. Likevel tenkte hun at hvis hun skulle skrive en bok som traff, måtte hun skrive personlig og ærlig. Vi som har lest boken vet at hun har klart nettopp dette.
 
 

 

På ærlig og humoristisk vis leder Haboon oss gjennom hennes tanker om den offentlige samtalen om islam, muslimer og om det å være agnostiker og fortsatt ha helvetes-angst. Hun forteller oss at hun som ung var en sterkt praktiserende muslim. Inni seg tenkte hun at hvis hun viste hvor “bra muslim” hun var utad, så ville hun føle det inni seg også.
Som publikum blir jeg sittende  å tenke at “wow, for en klok dame”.
Vi har kommet så langt i programmet at det er klart for en liten pause. Debutforfatteren blir stående å signere bøker, og vi får tid til å si til henne hvor klok og bra hun er.
 
 
I andre del av lanseringen er det duket for panelsamtale. Tamina Sheriffdeen Rauf, Asli Altunøz, Abdirahman Hassan og Amina Bile presenterer seg selv før samtalen går videre til å handle om hvordan det er å være ung muslim i Norge. Det snakkes om hvordan det føles å måtte “forsvare” sin tro og sine valg for familie, venner og for samfunnet som en helhet. De unge menneskene i panelet identifiserer seg alle som troende muslimer, men bortsett fra dette, er de like forskjellige og mangfoldig som ungdom flest. Måten de praktiserte sin tro og hvordan de identifiserte seg selv gjennom det å være muslim var ulike på alle måter. De snakker videre om forventningene de møter fra muslimer og ikke-muslimer, og om hvordan de navigerer dette i hverdagen.
Det snakkes om viktigheten av å få frem “hverdags-muslimen” for et mer nyansert bilde av muslimer i det norske samfunnet. Arven fra foreldrene og generasjonskille er også noe som diskuteres. I det hele tatt tar det unge, kloke panelet opp viktige problemstillinger knyttet til det å være ung, norsk muslim.
Etter en vellykket boklansering, sitter man igjen med en følelse av hvor viktig og bra denne boken er. Det er mange viktige debatter å ta, men la oss høre på Haboon Hashi – la oss ta debatten på konstruktivt vis, med respekt og med innestemme.

Foredrag og workshops

Kunne du tenke deg et foredrag eller workshop til din skoleklasse, ungdomsgruppe –klubb eller lignende om tematikken fra boken, så ta gjerne kontakt med oss.

Du kan lese mer om hvilke foredrag og workshops vi kan tilby her.

En minoritetspolitisk tenketank som jobber med problemstillinger og utfordringer knyttet til det flerkulturelle Norge, og bidrar til økt kunnskap, forståelse og toleranse.

© 2019 Minotenk
Designet og utviklet av Ivar Simonsen

Kontakt

Følge oss