Filmvisning av The Judge og panelsamtale om Islam og feminisme

18

APRIL, 2018

Ofte presenteres islam og feminisme som to motsetninger, men hva er egentlig forholdet mellom de to? Kan islam være feministisk, og kan feminisme være islamsk? Kan man være del av en rettsstat som har sharia-lov og samtidig være feminist?

Vi tar debatten etter visningen av THE JUDGE, under Arabiske filmdager 2018. Samtalen finner sted i Vikakjelleren etter filmen.

I panelet sitter samfunnsdebattant og medforfatter i antologien Kjære bror, Sofia Rana, sosiolog, stipendiat ved senter for tverrfaglige kjønnsstudier og forfatter, Hannah Helseth, og AP-politiker og medforfatter i Kjære bror, Abdullah Alsabeehg. Samtalen er moderert av nestleder i Minotenk, Julie Ræstad Owe.

18.30 – Filmvisning: THE JUDGE i Vika 2. Billetter i salg her: https://bit.ly/2qb4asC

20.00 – Panelsamtale i Vikakjelleren. Samtalen er gratis og åpen for alle.

THE JUDGE
Kan man være den arabiske verdens første kvinnelige shariadommer – og feminist? Da palestinske Kholoud Al-Faqih proklamerte at hun ville bli dommer tok de fleste det som et useriøst utsagn, og da hun et par år senere satt i dommerstolen som Midtøstens første kvinnelige shariadommer var det flere som nektet å tro det. Men Al-Faqih er selvutnevnt feminist. Hun nekter å se dommeryrket og eget kvinnesyn som motsetningsfylt, og jobber i stedet for å styrke kvinners rettigheter. Erika Cohns dokumentar tar oss med inn i et patriarkalsk samfunn, der dommeren Al-Faqihs arbeid daglig påvirker enkeltindividers skjebne. Sammen med sine kollegaer driver hun frem ideologiske reformer, som ser islam fra en annen og mer progressiv side – sårt tiltrengt i dagens fastlåste diskurs.

En minoritetspolitisk tenketank som jobber med problemstillinger og utfordringer knyttet til det flerkulturelle Norge, og bidrar til økt kunnskap, forståelse og toleranse.

© 2018 Minotenk
Designet og utviklet av Ivar Simonsen

Sideoversikt

Hjem
Blog
Prosjekter
Foredrag og workshops
Publikasjoner
Om oss
Ansatte og Styret
Kontakt