Miniseminar: Fake history – vår tids verdensbilder og historie

15

FEBRUAR, 2017

Man sier at seierherrene skriver historien. Det er den historien vi lærer om på skolen og universitetet, og det er den historien som former vår forståelse av oss selv, vår fortid og vår fremtid. Men det betyr også at det finnes en alternativ historiefortelling. En som inkluderer perspektiver som tidligere har blitt oversett, eller som nøster opp tråder og setter ting i nye sammenhenger.

 

Minotenk har invitert mannen bak boken «Globalkunnskap. Renessanse for en ny opplysningstid» (2016) idéhistoriker Dag Herbjørnsrud som forteller en historie som er mer inkluderende enn den vi vanligvis presenteres. Han vil gi deg en mer spennende og nyansert fremstilling av hvem «vi» egentlig er. Som han skriver: Jeg mener «fake history» er verre enn «fake news», for de skaper mer langvarige «fake views».

Visste du f.eks. at:

– Det nye Google-kartet gjør Grønland og Europa opptil 14 ganger større enn det egentlig er i forhold til Afrika og India.
– Odins soldater kommer fra «Tyrkerland». Snorre skriver i Edda at Odin og æsene var innvandrere fra Asia.
– Antikkens statuer, og Akropolis, var fargesprakende i rødt og blått – til tross for at de i dag presenteres som gråhvite.
– Det var flere innbyggere i York med afrikansk innvandrerbakgrunn på 200-tallet enn i dag (bilde).
– Under det legendariske slaget om Wien i 1683 var det tatarske muslimer fra Litauen som hjalp den polske kongen med å slå tyrkerne, som på sin side var alliert med lutheraneren Thököly og Frankrikes katolske Solkonge.
– En arabisk-europeisk muslim har fått en sentral plass i Vatikanets vakreste rom, men hvem er det?

Herbjørnsrud holder foredrag med bilder

En minoritetspolitisk tenketank som jobber med problemstillinger og utfordringer knyttet til det flerkulturelle Norge, og bidrar til økt kunnskap, forståelse og toleranse.

© 2018 Minotenk
Designet og utviklet av Ivar Simonsen

Sideoversikt

Hjem
Blog
Prosjekter
Foredrag og workshops
Publikasjoner
Om oss
Ansatte og Styret
Kontakt