Pamflett: Debunking og argumentasjon (2017)
”Vår digitale tidsalder” er en klisje. En frase. Men som alle klisjeer har den en original opprinnelse: den raske utviklingen av digitale produkter og informasjon som preger vår hverdag på måter ingen kunne forutse. De fleste av oss tilbringer store deler av vår våkne tid foran en skjerm, enten det er den lille smarttelefonen i lommen, eller den store vi har på datamaskinen. Det filosoferes over hvordan denne ufattelige mengden med informasjon og det å kontinuerlige være ”online” påvirker oss, både som enkeltmennesker og som samfunn. Noen utfordringer er åpenbare: innimellom all informasjonen vil det være mye som presenteres som fakta, påstander som virker velfundert, men som ikke har rot i forskning og sannhet. Internett har gitt oss tilgang til kunnskap, men også skapt et fritt spillerom for mennesker som sprer myter og konspirasjonsteorier.
En stor fordel i møte med disse utfordringene er at det er lettere enn noen gang før å være en opplyst, kildekritisk og kunnskapsbasert stemme i mylderet av informasjon. Det er også lettere å sette seg inn i og delta i den samfunnsdebatten som før var forbeholdt eliten. Og det trenger vi mer av. Derfor har vi i dette heftet har samlet en del tips og råd til hvordan man kan utvikle en god motargumentasjon, deltar i samfunnsdebatten og skaper en bevegelse.
Først vil du finne en innføring i hvordan man ”debunker” og argumenterer mot myter. Det er mye psykologi involvert når man skal forsøke å få noen til å skifte mening. Da er det nyttig å forstå de mekanismene man jobber mot. Dette er kunnskap som er like nyttig når man diskuterer på Facebook, som når man skriver en kronikk til nettavisen. Deretter vil du finne en del tips og råd om hvordan du kan få medieoppmerksomhet for saken din og hvordan man kan bruke sosiale medier til å mobilisere og skape en bevegelse for endring. Til sist har vi oppsummert kort noen tips og råd for hvordan en kronikk eller et debattinnlegg bør skrives. Totalt gir dette en grunnpakke på veien mot å bli en aktiv samfunnsdebattant.
Foredrag og workshops
Kunne du tenke deg et foredrag eller workshop til din skoleklasse, ungdomsgruppe –klubb eller lignende om tematikken fra boken, så ta gjerne kontakt med oss.
Du kan lese mer om hvilke foredrag og workshops vi kan tilby her.
Følg oss
Finn oss
Torggata 1, 0181 Oslo